Marilyn Monroe

En kvinna vars öde fortfarande fascinerar oss är Marilyn Monroes. Monroe dog 1962, bara 36 år gammal, och en viss mystik omger fortfarande hennes död. Vissa tror att hon tog sitt eget liv som en följd att hon var olycklig. Andra menar dock att Monroe mördades av den dåvarande presidentens bror, Robert Kennedy, för att hon hotade att avslöja deras förhållande.

Att Monroe var olycklig berodde sannolikt delvis på hennes uppväxt. Hon tillbringade större delen av den på olika barnhem, som en följd av att hennes mamma var instabil och inte hade de ekonomiska medlen för att kunna försörja henne. Hos en fosterfamilj, där hon bodde kortvarigt, försökte fadern upprepade gånger våldta henne, och hos en annan blev hon attackerad av sonen i familjen. Minnena från hennes uppväxt lämnade djupa spår hos Monroe, och flera psykologer har i efterhand ansett att hennes beteende senare i livet, som hypersexualitet, sömnsvårigheter och drogmissbruk, kan ha varit en följd av umgänget med hennes mentalt sjuka mor och attackerna i fosterhemmen.

Hon började sin karriär som modell, och eftersom hon hört att agenturen hon sökte till letade efter blonda modeller blekte hon sitt bruna hår till den ikoniska blonda färgen.  Det var via hennes modellkarriär som hon upptäcktes av filmbolaget 20th Century Fox, för vilka hon gjorde några mindre roller med och utan repliker. Hon växte sakta i popularitet och fick större roller, men hennes stora genombrott skulle komma i början på 50-talet, då hon medverkade i filmen Niagara.

Monroe blev tidigt känd som en sexsymbol, något som också bidrog till hennes olycklighet. Medierna fokuserade ständigt på hennes utseende och hennes kärleksliv, snarare än hennes talang som skådespelerska, och det tog ut sin rätt både på henne själv och på hennes förhållanden. Kanske var det på grund av fixeringen vid hennes utseende som hon plastikopererade sig, ett faktum som framkommit nyligen då man fått tillgång till Monroes röntgenplåtar. Det var inte vanligt med plastikoperationer på den tiden, och många var övertygade om att Monroe var en ”naturlig skönhet”.

Monroes liv fortsätter att fascinera oss än idag. 2011 gjordes filmen My Week with Marilyn, om inspelningen av Prinsen och balettflickan, en film där Marilyn Monroe medverkade. Om du gillade den filmen, eller filmer i allmänhet, är det bra att känna till att Canal Digital erbjuder många filmkanaler och att du kan titta när det passar dig via C More Play.

Monroe är idag listad som den sjätte största kvinnliga filmstjärnan genom tiderna.

Marilyn Monroe 1