Coco Chanel

Chanel är modehuset som stått för flera revolutionerande designer inom modevärlden. Huset grundades 1910 och har ända sedan starten ständigt varit ledande. Chanel var kvinnan som gav oss vackra handväskor, snygga dräkter, den lilla svarta klänningen och en doftrik parfym. Via sina kläder gav hon kvinnan en helt ny silhuett. Korsetten försvann och kjolarna blev kortare. Hennes mode var både skönt och snyggt. I dag anses hennes kläder vara tidlösa och klassiska, men när kollektionen gavs ut var de djärva. Flera av hennes kläder från de första kollektionerna ställs i dag ut på museum. De kan bland annat ses på Victoria and Albert i London.

Gabrielle Bonheur Chanel

Grundaren till modehuset var Gabrielle Bonheur Chanel. En kvinna som ständigt fascinerar och var långt före sin tid. Det finns både litteratur och filmer som gestaltar hennes liv. I år släpptes en ny bok som handlar om Coco Chanel under 20-talets Paris. Boken heter ”Den lilla svarta” och är skriven av Sanna Tahvanainen. Chanel blev tidigt föräldralös och växte delvis upp på barnhem. I vuxen ålder började hon att arbeta som artist och uppträdde då under namnet Coco. Det namnet fick följa med när hon sedan började arbeta inom mode. Hon började sin karriär med att designa hattar men gick snabbt över till dammodet.

Chanels legendariska produkter

Det finns flera produkter som är förknippade med Chanel. Hennes parfym Chanel No 5 var den första parfymen som pryddes med namnet av designern. I dag är det standard på parfymflaskor. Parfymen fick dessutom ett rejält uppsving när Marilyn Monroe avslöjade att det var det enda hon sov i. Chaneldräkten som består av en liten midjekort jacka och en kjol förknippas starkt med dåtidens modeikon Jackie Kennedy. Dräkten är lika populär i dag, precis som ”den lilla svarta” är. Den lilla svarta är benämningen på en svart kort klänning som bör finnas i varje kvinnas garderob. Den quiltade väskan Chanel 2.55 är även den ett av modehusets signum.