Yves Saint Laurent

Yves Saint Laurent är en modeikon som var en av de dominerande modeskaparna under 1900-talet. Redan vid 18-årsålder påbörjade han sin karriär hos modehuset Christian Dior. Fyra år senare efterträdde han Dior som chef för modehuset, och hans första kollektion blev en uppdaterad version av Diors tidigare succé, en timglassilhuett-klänning – en klenod som idag är högt eftertraktad på aktionshusen. Efter att ha tvingats göra militärtjänst i ett år valde han att starta sitt eget modehus 1962, det som idag är Yves Saint Laurent. Ur den satsningen kom flera damkollektioner som idag är ikoniska såsom byxdressen, den a-formade kjolen och Le Smoking bland annat.

Hyllad för sin design

Yves Saint Laurent anses tillsammans med en annan fransk modeskapare, Coco Chanel, ha gjort Paris till modets huvudstad. Men när Coco Chanel anses ha givit kvinnorna makt genom sina kollektioner, anses Yves Saint Laurent ha gett dem makt och stil. Hans design fokuserade på att kläderna skulle vara bekväma men samtidigt eleganta. Under de närmare 40 år som han stod som designer för sitt modehus styrde han modeutvecklingen under 1900-talet. Vill man se något ur hans första ikoniska kollektion behöver man inte åka långt: Röhsska museet visar sina finaste plagg, däribland ur modeskaparens första kollektion åt modehuset Dior som visas i en utställning i Göteborg fram till 30 december 2016.

Bortgång på grund av cancer

På grund av en hjärntumör gick Yves Saint Laurent bort första juni 2008. Bara några dagar innan hade han ingått registrerat partnerskap med sin partner Bergé. Hans aska spreds ut i Majorelle Garden, en botanisk trädgård med ett ikoniskt hus i Marrakech, Marocko – en plats dit modeskaparen ofta åkte tillsammans med sin partner för att finna ro. Idag är Majorelle Garden öppet för allmänheten och har bland annat ett museum som består av islamisk konst och flera målningar. Huset är skapat av Jacques Majorelle och är målat i en specifikt blå färgton som dag har ett eget namn: majorelle blue.