Kurviga modeikoner

Något händer sakta men säkert på modescenen. På catwalken och i modemagasinen har vi tidigare bara sett en typ av kropp, den smala och slanka. Nu börjar dock en hel del så kallade plus size-modeller dyka upp. Anledningen till det tycks vara den blomstrande rörelsen av kroppsaktivism, en rörelse där människor med kroppar som inte är enligt normen tar plats och visar upp sig själva.

Tess Holliday och Adele

En person som måste nämnas när man talar om kurviga modeikoner är Tess Holliday. Denna plus size-modell född 1985 i Los Angeles är en person som bara genom att vara sig själv och visa upp sin kropp har väckt både hat och kärlek. Man måste dock säga att hyllningarna varit större än de negativa kommentarerna. Tess Holliday är speciell på så sätt att hon är en av de större modellerna som någonsin kammat hem stora kontrakt.

En annan person som väckt uppmärksamhet med sin kropp är sångerskan Adele. Man skulle kunna tro att det bara skulle vara på grund av hennes fantastiska röst som människor lagt märke till henne, men faktum är att hon har fått minst lika mycket uppmärksamhet för sin kurviga kropp. Detta är något som stört sångerskan en hel del och hon har bland annat sagt: ”Människor pratar om min vikt men jag kommer inte att ändra min storlek bara för att andra inte tycker om hur jag ser ut”. Med den typen av citat har hon blivit en viktig profil i rörelsen för kroppsaktivism.

Sociala medier är fullt av ikoner

Om du är på jakt efter kurviga modeikoner för inspiration bör du absolut ta dig en titt på sociala medier. Där finns många ganska kända kroppsaktivister som sprider sitt budskap samtidigt som de visar upp snyggt mode. Det kan också vara en idé att följa klädmärken för kurviga kvinnor för att hitta sin stil. www.zizzi.se är ett märke som skapar kläder för kroppar med fler kurvor som du hittar på sociala medier. För att hitta modeikoner i din stil är det smart att söka på hashtags som till exempel plus size och big is beautiful. Om du gör det kommer du att hitta massor av ny inspiration. Andra plus size-ikoner som blivit hyllade är bland annat Queen Latifah, Hillary Scott, Melissa McCarthy och Rebel Wilson. Dessa är alla namn som du bör lägga på minnet om du är intresserad av att inspireras av kurviga kvinnor.

De nya ikonerna är viktiga

I en tid där vi lever med allt högre krav, inte minst på hur vi ser ut så är de nya kurviga modeikonerna mycket viktiga. De hjälper till att stärka både yngre och äldre kvinnors kroppsbild och visar att man får synas även om man inte har en kropp som är enligt normen. Sanningen är ju att vi alla har olika kroppar och behöver få känna oss trygga i vårt eget skinn. Som det ser ut idag när man tittar på trenderna kommer nog även modescenen tvingas bli mer inkluderande. Redan nu ser man större exempel på variation på catwalken och många klädmärken väljer att satsa mer på sina plus size-linjer. Tidigare har ju dessa endast funnits i ett undanskymt hörn i butikerna, men nu börjar kläder för större kvinnor få ta plats i det vanliga sortimentet. Medan du väntar på att den stora förändringarna ska komma kan du hämta inspiration från de fantastiska ikoner som nämnts i texten.