Gianni Versace

Gianni Versace var en av de stora modeskaparna på 1990-talet, en man som umgicks med prinsessan Diana, Madonna och Elton John. Tyvärr fick hans liv ett tragiskt slut när han mördades 1997. Mordet, och händelserna som ledde fram till mordet, har dramatiserats i tv-serien “American Crime Story 2”. Serien består av åtta delar och visades i SVT under sommaren 2018. I svensk television fick serien det mer direkta namnet “Mordet på Gianni Versace” och de som tittade fick ta del av berättelsen om hur seriemördaren Andrew Cunanan dödade Gianni Versace utanför hans hem i Miami Beach. Polisen hittade aldrig något motiv till mordet och Cunanan tog livet av sig ett vecka efter mordet.

När Gianni Versace dödades var han 50 år gammal och grundare av det inflytelserika modehuset Versace. Historien om modeskaparen började i Kalabrien i Italien då lille Gianni föddes 1946. Hans mamma Francesca, som var sömmerska, väckte tidigt hans intresse för kläder och sömnad och enligt legenden designade han sin första klänning redan som nioåring. Som ung arbetade han i sin mammas företag för att lära sig grunderna i sömnad och därefter arbetade han för en del andra klädföretag innan han så småningom flyttade till Milano där han öppnade en egen klädaffär 1978. Samtidigt lanserade Gianni Versace sin första damkollektion och slog snabbt igenom med sina starka färger och djärva tryck. Han gjorde sin bror Santo till vd i sitt nystartade företag och hans syster Donatella blev vice vd. Santo hjälpte till med de ekonomiska bitarna och Donatella med de mer konstnärliga. Huset Versace var ett riktigt familjeimperium. Gianni var stolt över sin italienska härkomst och använde ofta referenser till den grekisk-romerska kulturen. Ett exempel på det är huset Versaces logotyp, som sedan 1993 består av ett Medusa-huvud.

Gianni Versace var en av de första som bjöd in kändisar, som skådespelare och musiker, till sina modevisningar. Han sägs också vara skaparen av 1990-talets supermodeller, däribland Naomi Campbell och Linda Evangelista, som ofta sågs på Versaces catwalk. Läder, jeans och plast var några av Versaces favoritmaterial. Han gjorde sexiga kläder för både kvinnor och män och var inte intresserad av att designa en parajumper eller andra bylsiga plagg. Gianni Versace var en av de första öppet homosexuella modeskaparna och uppskattades av musiker som Jon Bon Jovi och Axl Rose.

Vid sin död 1997 var modehuset Versace värderat till 500 miljoner dollar och Gianni Versace ägde 50 procent av aktierna i företaget. Sin del hade han testamenterat till sin systerdotter Allegra, som då bara var elva år gammal. Vid 18 års ålder fick hon kontroll över aktierna, men eftersom hon aldrig uppskattat publicitet har Allegra idag en undanskymd roll i företaget. I början av 2000-talet var märket Versace på nedgång, men efter lyckade omstruktureringar är företaget nu värderat till cirka 1,7 miljarder. Giannis syster Donatella är fortfarande vice vd för Versace.