Tidernas största modeikoner

De har funnits i alla tider, de där människorna som klätt sig på ett helt nytt sätt och fått alla att vilja se ut som dem: Modeikonerna. I den här texten ska vi gå igenom några av de allra mest kända och största modeikonerna, de som har fått hela befolkningar att ändra sitt sätt att klä sig.

Från Marilyn till Twiggy
Vi börjar med att titta på några modeikoner i dåtid. När Marilyn Monroe gjorde sitt intåg på vita duken på 1950-talet var hon något helt nytt. Med sin kurviga kropp och klänningar med markerad midja och djupa urringningar ändrade hon på hur gemene man klädde sig. Hon ansågs också kontroversiell och vågad av många något som många modeikoner har gemensamt.

Twiggy, som blev upptäckt 1966, var en total motsats till Marilyn Monroe. Istället för att ha den kurviga kroppen var hon mycket smal. Kläderna hon bar var ofta vida och täckande. Kjolarna var dock korta. Faktum är att de var så korta att moralpanik utbröt. Twiggy blev även ofta anklagad för att vara alltför smal och dessutom en orsak till att unga kvinnor svälte sig.life-is-til-fashionjunkys

Idag hittar vi ikoner överallt
På 1980-talet blev Madonna den största ikonen. Hennes stil var utmanande med korta kjolar, kraftig sminkning och stort hår. På 1990-talet ville alla istället se ut som tjejerna i Beverly Hills. De bar ofta slitna jeans och bylsiga tröjor. Faktum är att 90-tals stilen återigen blivit populär. Köp kashmirtröja här till oslagbart pris och anamma Beverly Hills-looken. Idag hittar vi inte längre bara våra modeikoner på film, inom musik eller på TV. Med sociala medier kan man säga att ikonerna kommit närmare. Idag vill många se ut som You Tube-stjärnor eller bloggare. Det är också lättare att bli sin egen ikon och visa upp sin stil genom dessa medium.

Varför behöver vi modeikoner?
Om man tittar på modeikoner genom tiderna kan man följa samhällets utveckling. Ibland kan man till och med säga att ikonerna har stått för en bit av den utvecklingen. Marilyn Monroe stod till exempel för en frigörelse av kvinnokroppen. Hon gjorde så att miljoner kvinnor vågade vara mer utmanande i sin klädsel. Alla ikoner har ofta haft en motpol i nästa generation. Det ser man tydligt på exemplet Marilyn Monroe och Twiggy. Ju mer vi har kunnat ta del av världen, först genom TV och sedan genom internet och sociala medier, desto fler modeikoner har vi fått att välja bland. Idag kan alla hitta en modeikon de kan relatera till. Om man inte gör det kan man istället bli sin egen ikon och dela sin stil med andra.