Twiggy

En av modevärldens största ikoner är modellen Twiggy, som fick sitt genombrott som 16-åring på 60-talet. Hon hette från början Lesley Hornby, men fick smeknamnet Twiggy när hon upptäcktes. Twig på engelska betyder ’gren’ eller ’pinne’, och namnet var alltså en anspelning på att hon var pinnsmal. Denna kroppsform bröt av mot tidigare ideal för modeller, som skulle ha den klassiska timglasfiguren med en kurvig kropp och smal midja. Detta ideal förändrades i och med Twiggys genombrott. Andra iögonenfallande drag i Twiggys utseende var hennes androgyna ansikte, med långa ögonfransar och kort hår. Twiggy blev ansiktet för Swinging London, den mode- och kulturscen som frodades i London på 1960-talet. Twiggy föddes 1949, och 1967, bara 18 år gammal, hade hon redan fotograferats i Frankrike, Japan och USA, och varit avbildad på omslagen till Vouge och Tatler. Hon blev känd som världens första supermodell.

Twiggy har dock en mycket bredare karriär än bara som modell. År 1971 medverkade hon som skådespelerska i sin första film, The Boyfriend, som regisserades av Ken Russell. Hon vann två Golden Globe-utmärkelser för den rollen, för mest lovande nykomling och bästa skådespelerska i en musikal. Hon har sedan dess medverkat i ett flertal andra filmer och tv-serier, till exempel The Blues Brothers och Madame Sousatzka, den senare regisserad av John Schlesinger.

Hon har också gjort sig en karriär som musikartist inom ett brett spektrum av genrer, till exempel pop, rock, country och disco. Så nyligen som 2009 släppte hon ett nytt album. I hennes musikkarriär kan också räknas in de musikaler hon medverkat i, bland annat My One And Only, för vilket hon nominerades till en Tony.

Under 90-talet tog hennes karriär inom tv-underhållningen fart. Hon fick då en egen talkshow, Twiggy’s People, där hon bland annat intervjuade Dustin Hoffman, Tom Jones, Joan Rivers och Tim Curry. 2001 skrev hon kontrakt med samma kanal som sänt den första talkshowen, ITV, för att göra ytterligare en, denna gång med namnet Take Time With Twiggy. Hennes senaste roll inom tv-underhållning är som gästdomare i realityserien America’s Next Top Model.

Twiggy kommer för alltid att vara en odödlig ikon, och hennes utseende är tidlöst. Hon forsätter än idag att göra uppdrag som modell för tidningar som Vouge och Tatler.

Twiggy 1