Jackie Kennedy

Mordet på president John F. Kennedy är en av de mest välkända händelserna i modern historia. Många kanske framförallt tänker på mysteriet kring den eventuella konspirationen bakom mordet, eller dramatiken kring händelsen i sig. Inte lika många tänker på den kvinna som satt bredvid Kennedy när mordet skedde – hans fru, Jacqueline.

 

Jackie föddes 1929 i New York, då med namnet Jacqueline Lee Bouvier. Hennes föräldrar skilde sig när Jackie var 11 år gammal, och efter det fick hon och hennes syster Caroline fördela sin tid mellan faderns och moderns hem. Jackie skulle dock inte bara se olika delar av USA under sin uppväxt. Hennes far hade delvis franskt ursprung, och Jackie tillbringade ett år i Grenoble och Paris, medan hon studerade på universitetet.

 

Hon uppmärksammades tidigt i societeten då hon gjorde sin debut 1947, 18 år gammal. Hon benämndes då ”årets debutant” av en kolumnist i tidningarna. Det var via hennes umgängeskrets som hon träffade Kennedy, och de gifte sig ett år efter att de träffats, 1953. Under Kennedys kampanj före presidentvalet var Jackie gravid med parets första son, men deltog ändå genom att svara på brev och ge intervjuer. Förutom franska talade Jackie spanska, polska och italienska, och hon använde sina språkkunskaper för att tala till en bredare publik.

 

Jackie blev den tredje yngsta presidenthustrun i USA genom tiderna, 31 år gammal. Hon blev en populär First Lady, till stor del tack vare hennes sociala förmåga och de många fester och bjudningar hon anordnade i Vita Huset. Hon blev också känd för sin goda stilkänsla och klädsmak, och har blivit en stor modeikon. Om du är intresserad av mode och vill visa att Jackie Kennedy är din förebild, kan du märka dina kläder med namnlappar från namnband.se som bär hennes namn.

 

En av Jackies mest ikoniska klädslar var den rosa dräkt med tillhörande hatt som hon bar när John F. Kennedy mördades. Samma dräkt, nerstänkt med blod, stod hon i bredvid vicepresidenten när han svor presidenteden. Jackie gick bort i maj 1994, 64 år gammal, men hennes liv fortsätter att inspirera människor idag. År 2010 gjordes en storfilm, Jackie, om de fyra dagarna innan och under presidentmordet, med fokus på Jackies upplevelser av dem, och året efter, 2011, släpptes en bok om Jackie, tillsammans med ungefär åtta timmars inspelade intervjuer med henne. Enligt dottern Caroline släpptes de eftersom det då var femtio år sedan John F. Kennedy blev president.

Jackie Kennedy 2