Dita von Teese

Dita von Teese är bäst känd för att ha bidragit till att göra burleskföreställningar populära igen, men hon är förutom en burleskdansare även kläddesigner, modell, skådespelerska och entreprenör. Hennes egentliga namn är Heather Renée Sweet – hon antog namnet Dita för att hedra stumfilmsskådespelerskan Dita Parlo. Efternamnet von Teese fick hon av en olyckshändelse. Hon började sin karriär som fetisch- och glamourmodell, och skulle efter flera år i branschen få en omslagsbild på Playboy. Inför detta var hon tvungen att ha ett efternamn, så hon valde von Treese ur telefonkatalogen. I tidningen felstavades detta som von Teese, och hon valde att behålla det.Dita_Von_Teese_Heart_Truth_2011

Playboyomslaget kom ut 2002, men redan tio år tidigare hade hon börjat uppträda i burleskföreställningar. Dita von Teese är en av de mest framträdande utövarna av neoburlesk eller ny burlesk, vars föreställningar förutom traditionell burlesk också kan innehålla konstformer som modern dans, teatraliska mini-dramer och komedi. Med hjälp av sina nyskapande föreställningar, som oftast innehåller avancerad rekvisita som en karusellhäst, en gigantisk puderdosa eller ett badkar med fungerande duschhuvud, har hon hjälpt till att återinföra burleskshower som en populär underhållningsform. Som Dita von Teese själv uttrycker det: ”I put the tease back into striptease.”

Von Teese är utbildad till kostymtecknare, och designar ofta kläderna till sina fotosessioner själv. Hon är en modeikon, som ofta förekommer på bäst-klädd-listor och sitter på första raden på modevisningar av Christian Dior, Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier och andra stora modehus. Även om Dita von Teese framförallt är känd för sin förkärlek för underkläder med spets och flärd, har hon till vardags en klädstil som är en förebild för alla som tycker om vintagemode. Hon utvecklade tidigt ett intresse för 1940-talets Hollywoodfilmer, tack vare hennes mamma, som var ett fan av filmer från Hollywoods guldålder, det vill säga från åren mellan 1920- och 1960-talet. Från sin mamma fick Dita von Teese således sin fascination för den tidens skådespelerskor, särskilt Betty Grable. Hennes mamma köpte också kläder från perioden åt von Teese, som använde dem för att klä ut sig. I vuxen ålder har burleskdrottningen setts på gatan rocka allt från maffiga, svarta kappor till vida kjolar och rockabilly-klänningar. Till detta parar hon matchande vintageväskor och pumps. Om du själv inspireras av Ditas stil kan du köpa en egen rockabilly-klänning på Shopello.se.