Farrah Fawcett

Farrah Fawcett listas under kategorin ”muser” på Time Magazines lista över de 100 största modeikonerna genom tiderna. Deras motivering är bland annat att Farrah Fawcett bidrog till att definiera 1970-tals modet under årtiondens senare halva, och att designers än idag använder henne som inspiration när de ska skapa retroplagg från 1970-talet. Hon bar bland annat de jeans med utsvängda ben och hög midja som idag anses vara kvintessensen av 1970-talet, och valde ofta bort bh:n till förmån för att gå barbröstad under kläderna. Kanske var det en bidragande orsak till att hon förutom modeikon också blev en av 1970-talets mest framstående sexsymboler. Farrah Fawcetts pin up-bild då hon bär en röd baddräkt har till exempel sålts i fler än 12 miljoner exemplar, och är därmed den mest sålda affischen genom tiderna. Fawcett inspirerade dock inte bara kläder, utan också hår – hennes stora, blonda och lockade hår blev ett måste för alla kändisar på den tiden, och fick ett eget smeknamn: ”The Farrah Flick”.Farrah_Fawcett_1977

Fawcett föddes år 1947 i staden Corpus Christi i Texas i USA. Fawcett ”upptäcktes” medan hon studerade på University of Texas i Austin. I universitetstidningen Cash Box figurerade då Fawcett på ett fotografi som föreställde de tio ”Most Beautiful Coeds” på universitetet. Detta foto sågs av en publicist från Hollywood, som kontaktade Fawcett och bad henne flytta till Los Angeles. Fawcett lämnade därför sitt sista år på universitetet för att flytta till Kalifornien och försöka lyckas i Hollywood. Om du är en företagare som försöker lyckas på hemmaplan, behövs oftast inga snygga fotografier av dig själv. Däremot kan bra profilprodukter, till exempel reklampennor, att ge ut till kunderna bidra till att sprida ditt namn och skapa goodwill för företaget.

Fawcett flyttade till Los Angeles år 1969, och redan under 1960- och 1970-talen hade hon en del framgångar, då hon medverkade i en rad reklamfilmer för bland annat rakkräm, tandkräm och schampo. Hon medverkade också i flera tv-serier, i mindre roller. De första var The Flying Nun från 1969 och I Dream of Jeannie, som sändes mellan 1969 och 1970. Hennes stora genombrott kom dock år 1976, i rollen som Jill Munroe i tv-filmen Charlies Änglar.  Filmens framgång gjorde att producenterna bestämde sig för att skapa en serie baserad på filmen, där Fawcett också medverkade.

År 2006, 59 år gammal, diagnosticerades Fawcett med ändtarmscancer, och hennes kvarvarande år i livet blev till en utdragen kamp mot sjukdomen. Cancern vann till slut, och Fawcett gick bort den 25 juni 2009.