Audrey Hepburn

Audrey Hepburn är rankad av det Amerikanska Filminstitutet som den tredje största kvinnliga filmlegenden genom tiderna. Hon är också en modeikon som har en plats i den internationella Hall of Fame för bäst klädda.

Hon föddes i Belgien 1929, där hennes mor var en nederländsk baronessa och hennes far en engelsk bankman. Hon tillbringade sin uppväxt mellan de tre länderna, men flyttade senare permanent till England för att studera balett. Under den tiden medverkade hon också i ett antal musikaluppsättningar på West End. Detta skulle leda till hennes genombrottsroll i Broadwayuppsättningen av Gigi. Hon fick sin första stora filmroll i den amerikanska filmen Prinsessa på vift, tack vare att hon imponerade på regissören William Taylor under hennes audition. Producenterna hade ursprungligen velat ha Elizabeth Taylor i rollen. Filmen befäste hennes framtid som Hollywood-stjärna, då kritikerna haglade beröm över hennes insats och hon belönades med en Oscar för bästa skådespelerska, en BAFTA-utmärkelse för bästa brittiska skådespelerska i en huvudroll och en Golden Globe för bästa skådespelerska. Samma år vann hon också en Tony för bästa skådespelerska, för hennes roll som Ondine i musikalen med samma namn. Hepburn kombinerade under större delen av sin karriär både roller på scenen och på vita duken, och hennes kontrakt med Paramount hade tolvmånaders uppehåll mellan filmerna för att tillåta henne att arbeta på scenen.

En av hennes mest kända roller är i Frukost på Tiffanys, då hon bär den numera ikoniska svarta klänningen och den klassiska håruppsättningen. Filmen är löst baserad på Truman Capotes roman med samma namn, men Capote var inte nöjd med filmversionen. Bland annat tyckte han att Hepburn var fel val för huvudrollen, som är en lite skruvad call girl. Han hade föreställt sig Marilyn Monroe i rollen. Kanske hade han till viss del rätt, då många av de sexuella anspelningar som finns i boken har tagits bort i filmen, eftersom Hepburn själv erkände att hon ”inte kunde spela en hora”.

I slutet av 1960-talet beslöt sig Hepburn för att dra sig tillbaka från filmvärlden och ägna sin tid åt sin familj. Bland annat engagerade hon sig i Unicef, som hon själv har bra minnen av, då hon själv fick ta emot hjälp från Unicef när hennes familj var utsatt efter andra världskriget. De befann sig i Arnhem, där tyskarna hade blockerat alla leveranser av mat. Unicef bistod invånarna efter att Nederländerna befriats.

Audrey Hepburn dog 1993 i Schweiz, 64 år gammal.

Audrey Hepburn 3